När träffar kineser: Har du ätit?

Mon, 13/01/2014 - 16:06 By wenjun

I Sverige, om du träffar vänner, är normalt i samtalet så här ”Tjena! Vad kul att se dig...Väder är så bra idag (nästan gråta) ...

 

I Kina ser det ut så här:

- på morgonen: God morgon. Har du ätit?

- på middagen: Hello. Har du ätit?

- på kvällen: God evening. Har du ätit?

Jo, när och var some helst du träffar någon, de alltid fråga dig har du ätit.

 

Kinesiska har ett gammalt talesätt ”maten är himlen för människor”. Jo, kineser bryr sig mycket om frågan om ”äta”. Fråga om du har ätit har blivit en vanlig hälsning i vardagen. Om man frågar dig om du har ätit, försöker de visa sin oro för ditt liv och siutation. Samma som ”hur är det”.  

 

Om du besöker en kinesisk vän, och de kommer att äta när du anländer, kommer de säker att bjuda in dig för mat. Om du missade måltiden, kommer host förbereda lite mat för dig. även om du har ätit när du anländer, kommer host bjuda in dig ändå. Vet du, för kineser är det fruktansvärt pinsamt att låta gäster bara sitta bredvid och vänta när de äter. Så det bästa svaret för dig i den situation är att gå med i tabellen, även om du inte äter mycket, kan du fortfarande gå med talar om bordet.

 

Det första året när jag kom till sverige, bodde jag tillsammans med en afrikanska flicka i studentlägenhet. Jag kände mig så fruktansvärt att äta ensam när hon var i köket. Så jag alltid bjudit in henne att delta i måltiden. Men hon aldrig bjuda mig tillbaka. Det tog mig ett par månader att vänja sig att äta ensam när det finns andra människor i köket.

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.