Konstiga Svenskar 2 – Varför ringed du inte mig

Tue, 18/03/2014 - 12:32 By wenjun

Under hösten 2006 kom jag till Örnsköldsvik för att studera för ett masterprogram som erbjuds av Umeå Universitet. Vi var det enda internationella programmet i Örnsköldsvik med ca 10 elever, vilket innebär att det inte fanns någon elev samhället eller aktiviteter. Om jag inte kunde hitta några vänner utanför skolan, skulle mitt liv vara så tråkigt.

 

Fick en chans att gå till en Halloween-fest, där träffade jag en trevlig tjej. Vi pratade en hel del, i slutet vi bytte telefonnummer. Och sedan, historien var över. Hon ringde inte mig. Naturligtvis ringde jag inte henne heller. Av vilken anledning ska jag ringa någon jag träffade en gång på en fest? I kina, jag byter telefonnummer med nästen alla ”potentiell vän”. Man vet aldrig, kanske du kommer att behöva hans/hennes hjälp en dag. Det är aldrig dåligt att hålla en kanal öppen i kina. Men jag skulle aldrig ringa för att störa om inget behov hände.

 

En annan anledning att jag inte ringa henne kan vara att i en kinesisk sinne, har jag natuligtvis sätta mig i positionen som ”gäst” i samhället. Jag var ny i landet, i staden, och i den här kulturen, jag hade förväntat mig tas om hand av ”värd”. Det är en allmän regel i kina, kommer du att känna din roll som ”värd” eller ”gäst” i en relation enligt dina ställningar. Och sedan den ”värd” borde ”ta hand om gästen”.

 

Min första vinter i Örnsköldsvik var så lång, men lyckligtvis var det över. Våren var på vägen. Det är inte så svårt att gissa att jag inte fick någon vän i det första halvåret i Örnsköldsvik. Sen träffade jag den här tjejen igen i biblioteket. Det första hon frågade mig var ”varför ringde du inte mig”. Vi tappade kontaken i slutändan. Men tack vare henne, började jag inse hur jag skulle bete sig om jag vill ha vänner i Örnsköldsvik. Människor ger dig sina telefonnummer för förnuftet.

 

Jag tog ut kontaklistan jag fick när jag gick med i en swimming klass på Paradiset, och skickade SMS till alla av dem på listan. Jag frågade om de skulle vilja ha en kaffe med mig. En dam svarade och hon öppnade en dörr för min stora resa i Sverige. Hon heter Birgitta R., min svenska mor. 

 

Comments

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.